Защо цинкът е една от любимите ми добавки за здравето на жените

26 февруари 2021 г. от Лара Брайдън

ЦИНК ЗА ХОРМОНИ

Търсите просто решение за проблеми с менструацията и хормоните? Помислете за кроткия минерал цинк.

Цинкът е важно хранително вещество за здравето на жените и е ефективно лечение на акне, СПКЯ, болка по време на цикъла, вагинална сухота и много други симптоми.

Цинк за здравето на жените

Временна болка.

В едно клинично изпитване е установено, че цинкът действа, както и хапчето за болка по време на цикъла. Той действа чрез намаляване на възпалението и простагландините и също така е важна част от имуномодулиращото лечение на ендометриозата.

НЕРЕДОВЕН ЦИКЪЛ

Цинкът помага за регулиране на менструалния цикъл, като подхранва здрави яйчникови фоликули и следователно насърчава овулацията.

СПКЯ.

Цинкът е един от няколкото естествени андрогенни блокери, които могат да намалят тестостерона и да подобрят андрогенните симптоми като акне и хирзутизъм (окосмяване по лицето).

АКНЕ

Цинкът е ефективен при акне и действа като блокира андрогените, убива бактериите и забавя производството на себум и кератин.

ПЕРИМЕНОПАУЗА И МЕНОПАУЗА

Цинкът помага да се поддържа здравето на колагена и тъканите и може да облекчи вагиналната сухота на менопаузата.

БОЛЕСТ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Заедно с йод и селен, цинкът е от съществено значение за синтеза и активирането на тиреоидния хормон и може да предотврати загубата на коса, свързана със заболявания на щитовидната жлеза. Цинкът насърчава хормона на щитовидната жлеза, който от своя страна насърчава по-доброто усвояване на цинка.

НАСТРОЕНИЕ

Цинкът поддържа хипокампуса, който е частта от мозъка, която набира кортизола и стресовата реакция.

НЕДОСТИГ НА ЦИНК

Недостигът на цинк засяга всяка трета жена и е по-често при жени на растителна диета, тъй като растителните храни са с ниско съдържание на цинк.

Абсорбцията на цинк може да бъде нарушена от алкохол, лекарства за стомаха, хипотиреоидизъм и хапчета за хормонален контрол на раждаемостта.

СИМПТОМИТЕ НА ДЕФИЦИТ ВКЛЮЧВАТ:
  • Косопад
  • Дерматит
  • Нарушена имунна функция
  • Бели петна по ноктите.

Тестът за дефицит на цинк е плазмен цинк с нормален референтен диапазон от 11-23 umol / L или 70-150 ug / dL).

ДОЗА И БЕЗОПАСНОСТ

Безопасната и ефективна доза цинк е 30 mg на ден. Най-добрите видове включват цинков цитрат, пиколинат или бисглицинат и трябва да се приемат директно след голямо хранене, тъй като цинкът на гладно може да причини гадене. Повече от 80 mg на ден могат да изчерпят медта.

За повече информация вижте моите книги Ръководство за ремонт на хормони (за жени над 35) и Ръководство за ремонт на периоди (за жени на всяка възраст).

Бел. ред- Моят опит сочи, че Цинка ми действа много успокояващо. Досега го пиех вечер като си легна, обаче отскоро започнах да го пия следобед и се чувствам супер приятно релаксирана. 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *