7-те най-добри природни добавки против андроген за нежелано окосмяване на лицето (хирзутизъм)

20 ноември 2020 г. от Лара Брайдън

Естествените анти-андрогенни добавки намаляват тестостерона или блокират неговите ефекти. При жените андрогенните блокери могат да подобрят симптома на нежелано окосмяване по лицето (хирзутизъм), обикновено свързан с СПКЯ.

Анти-андрогенните добавки не са самостоятелно лечение за окосмяване по лицето или акне. Все още трябва да поправите основната причина за излишъка на андроген или основния драйвер на вашия тип PCOS. Например, ако сте приемали хапче тип контрол на раждаемостта , тогава спрете да го приемате. Ако имате PCOS, тогава идентифицирайте вашия тип PCOS и го лекувайте .

Възстановяването на нормалната овулация може да допринесе много за намаляване на тестостерона, тъй като естрогенът и прогестеронът имат силни антиандрогенни ефекти.

ЕСТЕСТВЕНИ АНТИ-АНДРОГЕННИ ДОБАВКИ ЗА ХИРЗУТИЗЪМ
  1. Цинкът подобрява функцията на яйчниците, като по този начин намалява андрогените и увеличава прогестерона, който е естествен андрогенен блокер. Той също така инхибира ензима 5 алфа-редуктаза и следователно намалява превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (DHT).

В скорошно клинично проучване добавката на цинк значително подобри хирзутизма само за осем седмици . Препоръчителната доза е 30-50 mg, приета непосредствено след вечеря. Не приемайте цинк на празен стомах, или може да ви стане лошо. Прочетете Защо цинкът е любимата ми рецепта за здравословни периоди .

2. Прогестеронът намалява тестостерона по три начина. Той инхибира 5-алфа редуктазата, блокира андрогенните рецептори и намалява лутеинизиращия хормон (LH), като по този начин намалява LH стимулацията на яйчника, за да произведе тестостерон. Най-добрият начин за получаване на прогестерон е да овулирате. Можете също така да го допълвате, което е особено полезно при СПКЯ под формата на „ циклична терапия с прогестерон “.

 Съвет: НЯМА прогестерон в хапчетата за хормонален контрол на раждаемостта . Те са прогестини (т.е. пълна синтетика без идентичност с човешки хормони), някои от които са по-подобни на тестостерона, отколкото на прогестерона.

3. Божур и женско биле комбинация . Божурът ( Paeonia lactiflora ) инхибира производството на тестостерон и насърчава активността на ензима ароматаза, който превръща тестостерона в естроген. Женското биле ( Glycyrrhiza glabra ) понижава регулирането на ензима (CYP17A1), който произвежда тестостерон и съдържа фитоестрогени, които намаляват производството на андроген и блокират андрогенните рецептори . Заедно двете билки имат синергичен ефект на нормализиране на хормоните на хипофизата . Комбинацията божур и женско биле се справи добре в клинично изпитване за СПКЯ през 2017 г. Женското биле повишава кръвното налягане, затова се консултирайте с клиницист за безопасна употреба.

4. Гъбата Рейши ( Ganoderma lucidum ) инхибира 5-алфа редуктазата, която е ензимът, който превръща тестостерона в по-мощния DHT хормон. Рейши има много други ползи за здравето, включително подобряване на имунната система и стабилизиране на HPA (надбъбречната) ос.

5. DIM (дииндолилметан) е фитонутриент, получен от зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, зеле и зеле. Той блокира андрогенните рецептори . Тъй като DIM инхибира ароматазния ензим, той може да има нежелан ефект от намаляването на естрогена, но клинично установих, че е доста ефективен както за акне, така и за хирзутизъм. Препоръчвам 100 mg на ден.

6. Мелатонинът се представя добре в няколко клинични проучвания за СПКЯ и андрогенетична алопеция . Действа чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес. /бел. ред. ето още една причина да се наспиваме добре/

Vitex agnus-castus понижава пролактина и така може да подобри високо-пролактиновия тип излишък на андроген, който е доста различен от СПКЯ. Когато пролактинът е висок, той може да причини излишък на андроген чрез 1) увеличаване на надбъбречната андроген DHEA и 2) регулиране на 5-алфа редуктазата . Когато пролактинът не е висок, Vitex всъщност може да влоши излишния андроген PCOS. Прочетете възможностите и нещата на Vitex .

 Съвет: Не се нуждаете от всички тези добавки. Започнете с основното лечение за вашия тип СПКЯ и след това изберете едно допълнително антиандрогенно лечение като цинк.

ХИРЗУТИЗМЪТ ОТНЕМА МНОГО ВРЕМЕ, ЗА ДА СЕ ПОДОБРИ

Окосмяването на лицето /хирзутизмът/ е един от най-разочароващите симптоми на СПКЯ и най-бавно се подобрява. Дори след като сте въвели правилното лечение, може да се наложи да изчакате дванадесет месеца, за да видите подобрение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *