Тайните сили на овулацията (нейната задача не е просто да направите бебе)

1 декември 2022 г от Лара Брайдън

Хормоните на яйчниците естроген и прогестерон са полезни за здравето. Това означава, че естествените овулационни менструални цикли са полезни за здравето, тъй като овулацията е начинът, по който жените произвеждат хормони.

Това учудва ли ви? Мъжете произвеждат тестостерон всеки ден, така че бихте си помислили, че жените правят нещо подобно, но не е така. Вместо това жените произвеждат хормони като прилив на естрадиол, водещ до овулация, и още по-голям прилив на прогестерон след овулация.

Това е елегантна система, която понякога води до бебе. Дори когато овулацията не доведе до бебе, пак си струва да се случва , защото редовната овулация доставя полезните хормони, които тялото абсолютно очаква да има.

Ползи от овулацията

Всяка месечна доза естрадиол насърчава натрупването на мускулна маса, инсулиновата чувствителност и дългосрочното здраве на костите, мозъка и сърдечно- съдовата система.

Всяка месечна доза прогестерон намалява възпалението, регулира имунната функция и поддържа щитовидната жлеза, мозъка, костите и гръдната тъкан.

Ползите от хормоните на яйчниците са както краткосрочни, като правят жените по-силни, така и дългосрочни чрез изграждане на метаболитен резерв и здраве.

Според канадския професор по ендокринология Jerilynn Prior , „жените се възползват от 35 до 40 години овулационни цикли не само за плодовитостта, но и за предотвратяване на остеопороза, инсулт, деменция, сърдечни заболявания и рак на гърдата.“ В този смисъл всяка овулация е като месечен депозит в банковата сметка за дългосрочно здраве.

За професор Прйър овулаторните цикли са „създател на добро здраве“. Те също са „индикатор за добро здраве“, защото когато сме здрави, овулацията настъпва гладко и редовно. Когато не сме в добро здраве, липсата на овулация може да разкаже историята.

Пречки пред овулацията

Хормонален контрол на раждаемостта (противозачатъчни)

Хормоналният контрол на раждаемостта спира овулацията, което, разбира се, е и неговата цел. Той изключва хормоните на яйчниците и ги замества с контрацептивни лекарства като етинилестрадиол и левоноргестрел, които могат да причинят косопад и други странични ефекти.

Физиологичната разлика между нашите действителни естествено произведени хормони и противозачатъчните лекарства за контрол на раждаемостта засяга всяка система в тялото. В сравнение с жените, които карат цикъл, жените, които приемат контрацептиви, имат променена структура на мозъка и по-голям риск от депресия и автоимунни заболявания .

Недостатъчно хранене и недостатъчен прием на въглехидрати

Загубата на овулация и менструация поради недостатъчно хранене се нарича хипоталамусна аменорея . Това не е разстройство, а по-скоро интелигентно, адаптивно решение на мозъка да спре възпроизвеждането, когато няма достатъчно храна за безопасно създаване на бебе. Прочетете Ядете ли достатъчно, за да получите цикъл?

Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

Хормоналното състояние на излишък от андрогени или тестостерон може да причини ановулаторни цикли (цикли без овулация) и обикновено се свързва с инсулинова резистентност. Обръщането на инсулиновата резистентност с диета, упражнения и естествени добавки като инозит може да помогне за възстановяване на овулацията.

В заключение, редовната овулация е важна за жените. И не само да направи бебе.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *