Централната роля на овулаторните нарушения в етиологията на андрогенния синдром на поликистозните яйчници (PCOS) – доказателства за лечение с цикличен прогестерон

автор: Лара Брайдън

Lara Briden aSonia Shirin a cJerilynn C. Prior a b c d

Акценти

•Централно място за андрогенния СПКЯ имат постоянните, бързи импулси на GnRH от безброй

•Бързите LH импулси стимулират андрогените, тонично високите естрогени и ниския прогестерон

•Прогестеронът обикновено забавя импулсите на GnRH и LH (ако андрогените не са повишени).

•С нормализирани импулси на GnRH / LH излишъкът от андроген и хиперинсулинемия се възстановяват.

•Цикличният прогестерон за PCOS понижава андрогените и възстановява естрадиол-прогестероновия баланс.

РЕЗЮМЕ
ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Да се ​​изследва патофизиологията на андрогенния СПКЯ като модел на излишък на андроген с дисбаланс на естрадиол (Е2) – прогестерон (Р4); за оценка на терапията с циклично прилагане на Прогестерон P4.

ОСНОВНИ ИЗТОЧНИЦИ НА ИНФОРМАЦИЯ

Мозъчният или хипоталамусният произход на СПКЯ е извлечен от основни научни, животински и клинични данни, с акцент върху честотата на пулса на гонадотропин освобождаващия хормон (GnRH) и ефектите върху пулсативността на лутеинизиращия хормон (LH) и производството на андроген в яйчниците.

СИНТЕЗ НА ДАННИ

PCOS настъпва за 10% от жените в репродуктивна възраст от безброй потенциални етиологии, включително централната патофизиологията на бързо пулсиращи GnRH вследствие на повишена kisspeptin и GABA A . Инхибиторната обратна връзка с прогестерона, която обикновено забавя LH, намалява или липсва при СПКЯ, което води до хронична LH стимулация на яйчниковите тека клетки и хиперандрогенизъм.

Стандартната PCOS терапия с комбинирани хормонални контрацептиви (СНС) предизвиква предсказуем поток и понижава андрогените, но не коригира невроендокринните нарушения и повишава и без това тонично високите нива на Е2. За разлика от това, Cyclic P4 осигурява предвидим поток на отнемане и облекчаване на симптомите, но също така намалява LH и андрогените. Изглежда, че вагиналният прогестерон с други терапии подобрява резултатите от плодовитостта.

ВКЛЮЧВАНЕ НА НОВИ ДАННИ В КЛИНИЧНАТА ПРАКТИКА И ИЗСЛЕДВАНИЯ

Въпреки че са налице нерандомизирани контролирани проучвания на едноциклова терапия с прогестерон, няма доказателства, че по-продължителният цикъл P4 обръща клиничните и / или метаболитните нарушения на СПКЯ. Необходими са по-дълги проучвания и RCT.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Нарушенията на овулацията, излишъкът на андроген и дисбалансът на Естроген Е2> Прогестерон Р4 са от основно значение за андрогенния СПКЯ. Цикличната терапия с P4, като забавя пулса на GnRH, може да подобри както симптомите на PCOS, така и плодовитостта.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *