Как тестостеронът може да причини увеличаване на теглото при жените

17 януари 2021 г. от Лара Брайдън

Тестостеронът причинява наддаване на тегло при жените.

Твърде много тестостерон може да причини инсулинова резистентност (ИР) и наддаване на тегло в областта на корема при жените.

Ето защо излишъкът на андроген е фактор за увеличаването на теглото, свързано със синдрома на поликистозните яйчници (PCOS), менопаузата и някои видове контрол на раждаемостта.

СПКЯ

Връзката между тестостерон и инсулинова резистентност е най-ясна с хормоналното състояние СПКЯ, при което високите андрогени, произведени (най-вече) от яйчниците, причиняват инсулинова резистентност и нарушават овулацията. Нарушената овулация от своя страна причинява ниско ниво на прогестерон и следователно ограбва системата от полезния анти-андрогенен ефект на прогестерона. Което от своя страна причинява повече високи андрогени и повече инсулинова резистентност, създавайки порочен кръг, който обсъждам в новия си рецензиран доклад .

Естественият прогестерон може да помогне за понижаване на андрогените, подобряване на чувствителността към инсулин и нарушаване на цикъла на СПКЯ. Вижте протокола на професор Джерилин Приор за циклична терапия с прогестерон за СПКЯ , който в момента е в клинично изпитване.

Съвет: Няма прогестерон в хапчетата за хормоналния контрол на раждаемостта. Контрацептивните лекарства са прогестини, много от които са андрогенни или тестостероноподобни (вж. По-долу).

МЕНОПАУЗА

С менопаузата прогестеронът и естрогенът отпадат, докато андрогените остават постоянни и дори леко се увеличават. Резултатът е това, което аз наричам „доминиране на тестостерона“ на менопаузата и произтичащото от това наддаване и промяна от формата на тялото с пясъчен часовник до по-квадратна форма с удебелена талия и по-тежка горна част на тялото.

Използването на естроген и прогестерон като хормонална терапия може да има благоприятен антиандрогенен ефект в менопаузата. Установено е, че естрогенът подобрява инсулиновата чувствителност и понижава тестостерона чрез увеличаване на глобулина, свързващ половите хормони (SHBG), протеина, който свързва и инактивира тестостерона. Прогестеронът насърчава загубата на тегло, като стимулира метаболизма и понижава тестостерона.

Приемът на тестостерон, от друга страна, може да доведе до наддаване на тегло .

КОНТРОЛ НА РАЖДАЕМОСТТА

Прогестините с „висок андрогенен индекс“ са подобни на тестостерон и така могат да причинят инсулинова резистентност и наддаване на тегло (те включват левоноргестрел, норетиндрон, етоногестрел и медроксипрогестерон, открити в много хапчета, Nuvaring , Mirena IUD , имплант Nexplanon и изстрел Depo-Provera – бел.ред. -все американски продукти). Всъщност наблюдавано е, че депо изстрелът причинява „неудържимо наддаване на тегло“.

Прогестините с „нисък андрогенен индекс“ могат да насърчат загуба на тегло и след това да предизвикат повторно покачване на теглото, когато бъдат спрени (те включват дроспиренон, норгестимат, диеногест и ципротерон).

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ВИСОКИЯ ТЕСТОСТЕРОН И ИНСУЛИНОВАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ

Има двупосочна връзка между високия тестостерон и инсулиновата резистентност.

Връзката между излишъка на андроген и инсулиновата резистентност.

В една посока инсулиновата резистентност или високият инсулин могат да стимулират клетките на яйчниците да произвеждат повече тестостерон. Това се случва с СПКЯ и менопаузата.

В другата посока тестостеронът може да причини или влоши инсулиновата резистентност. Това се случва с СПКЯ, менопаузата и андрогенните прогестини.

Поради това решението е двукратно: 1) обратна инсулинова резистентност и 2) по-ниски андрогени, за които е доказано, че подобряват инсулиновата резистентност при жените .

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *