Какво представляват биоидентичните или идентични на тялото хормони?

8 януари 2021 г. от Лара Брайдън

Биоидентични хормони

Биоидентичните или идентични с тялото хормони са естрадиол и прогестерон, които са молекулярно идентични с човешките хормони . Повечето (не всички) съвременни хормонални препарати са биоидентични. По-долу ще видите списък с марки.

(Бел. ред. За по-добро разбиране: Всички хормони са химично извлечени и произведени, както синтетичните, така и биоидентичните. Разликата между едните и другите не е в суровината, от която са извлечени, а в това дали готовия хормон има химична структура, която да е напълно идентична с човешкия хормон и в този случай се нарича биоидентично или пък е само съвместима и има близка формула, което означаваме като синтетично и опасно, носещо рискове от рак. Например Прогестините са опасна синтетика и не са биоидентичен Прогестерон. В Америка биоидентичните хормони носят знак UPS. Има много производители на добавки, които произвеждат кремове на основата на Див Ямс и ги продават като вълшебна панацея за стимулация на яйчниците. Това, обаче, не са хормони, а кремове с билки и разликата е огромна. Както и злоупотребата с доверието на клиентите, особено от МЛМ търговци. Дивият Ямс може да бъде основа за производство на биоидентичен хормон, чрез веществото Диосгенин, но ако го приемате перорално няма никакъв ефект, а под формата на кремче с Див Ямс има доста съмнителен ефект, но вероятно при някои хора действа без да е ясно дали действието се дължи действително на крема или на плацебо ефекта).

Днес биоидентичните продукти се предлагат от всеки лекар и аптека и се
считат за по-безопасни от небиоидентичната хормонална терапия.

BIOIDENTICAL Е ПО-БЕЗОПАСЕН ОТ ДРУГИ ВИДОВЕ ХОРМОНАЛНА ТЕРАПИЯ

Биоидентичните хормони имат по-малко странични ефекти от контрацептивните лекарства или по-старите видове хормонална терапия като конюгирани конски естрогени (Premarin®), които бяха популярни през 90-те години.

Знаете ли, че? Премаринът е старо естрогенно лекарство, което съдържа около 30 различни хормона, включително андрогени, много от които не са идентични с тялото. Двете основни активни съставки са естрон сулфат и еквилин сулфат, вторият се среща само при коне. Заедно, цялото съединение се нарича конюгирани еднокопитни естрогени и се извлича от урината на бременни кобили. (Бел. на ред. – После да не се чудим защо има бум на безплодие при последните поколения жени, тровени с конски хормони).

Съвременната естрогенна терапия обикновено е биоидентичен естрадиол и трансдермално (абсорбира се през кожата), което му позволява директно да влезе в кръвта и да не образува опасни фактори на кръвосъсирването в черния дроб . Следователно най-безопасният тип естроген е естрадиолов пластир (Estradot® или
Climara®), гел (Sandrena® или Estrogel®) или вагинален естроген.

Биоидентичният прогестерон няма странични ефекти на настроението или риск от рак на гърдата от прогестини. Всъщност, според професор Приор, прогестеронът може дори да помогне за намаляване на риска от рак на гърдата . Пероралният микронизиран прогестерон също е безопасен за сърдечни заболявания, тъй като не носи риск от съсирване. Bioidentical прогестерон се предлага като орални микронизирани прогестеронови капсули (марки Prometrium® и Utrogestan®). Всички останали марки „прогестерон“ всъщност са прогестини (не прогестерон) и това включва таблетките Primolut® и Provera и пластира Estalis®.

ЕСТРОГЕН СРЕЩУ ПРОГЕСТЕРОН ТЕРАПИЯ ЗА МЕНОПАУЗА И ПЕРИМЕНОПАУЗА

Трансдермалният биоидентичен естрадиол може да бъде от полза при горещите вълни и нарушението на настроението при менопаузата. Най-безопасно е, когато се комбинира с биоидентичен прогестерон.

Съгласно настоящите насоки единствената официално призната употреба на орално микронизиран прогестерон е като прогестероновата част от хормоналната терапия – с други думи, естроген плюс прогестерон, дори и тогава, когато имате само матка. Както обсъждам в Наръчник за регулиране на хормоните , прогестеронът може да се използва и самостоятелно (без естроген) за перименопаузални симптоми като нощно изпотяване, сърцебиене, проблеми със съня, мигрена, проблеми с настроението, обилни периоди. Дори без матка, прогестеронът е полезен за настроението и гърдите.

👉🏽 Съвет : Перименопаузата или „вторият пубертет“ са от две до десет години, преди периодите всъщност да спрат и обикновено започва на 35 години. Симптомите включват обилни менструации, безсъние, безпокойство и нощно изпотяване и са резултат от загубата на прогестерон, а не на естроген.

Прилагането само на Прогестерон има няколко предимства пред естрогена:

👉 Съвет: Няма прогестерон в който и да е тип таблетки за хормонален контрол на раждаемостта .

Прогестеронът също може да направи цикъла по-лек и е добра алтернатива на прогестиновите лекарства като хапчето и хормоналната спирала.

https://www.larabriden.com/body-identical-hormone…/

Бел. ред – На българския пазар се продават два продукта Прогестерон, посочени от автора на статията препоръчан Биоидентичен Прогестерон: това са Вагиналния крем Кринон и капсулите Утрогестан. Не се споменава Прогесто гел, за който също знам, че е биоидентичен гел за гърди. Относно, препоръчаните от автора биоидентични естрогени, които се продават в БГ, знам, че се предлага Биоидентичен пластир Климара, Естрадерм пластир, Естрогел като гел, относно други нямам наблюдения.

Един коментар

  1. Къде е възможно да се направят такива хормонални изследвания за да получим биоидентични хормони?Къде са клиниките?В кои градове и как се казват?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *