Имунно лечение на Ендометриоза

1 февруари 2022 г от Лара Брайдън

Ендометриозата не е хормонално заболяване. Влияе се от естрогена, но не се причинява от естроген или „естрогенно доминиране“.

Вместо това ендометриозата е възпалително и имунно заболяване на цялото тяло и вероятно микробно заболяване.

Какво означава това за лечението?

От една страна, това означава, че противозачатъчните хапчета и инжекциите са грешните инструменти за тази работа. Въпреки че хормоналният контрол на раждаемостта понякога може да облекчи симптомите на ендометриоза, той не е основана на доказателства медицина за болестта . По същия начин естествените лечения за „балансиране на хормоните“, като Vitex , не правят много, ако не и нищо, за ендометриозата.

Бъдещето на лечението на ендометриозата е имунното лечение .

ПРИЧИНИ ЗА ИМУННА ДИСФУНКЦИЯ ПРИ ЕНДОМЕТРИОЗА

Изследователите все още спорят дали ендометриозата всъщност е автоимунно заболяване . Най-малкото, ендометриозата има силен автоимунен компонент и може безопасно да се опише като заболяване на имунна дисфункция.

Имунната дисфункция е в основата на това, което се случва с ендометриозата. Например, имунната дисфункция е това, което пречи на имунната система да изчисти ендометриалните лезии. Това също така насърчава растежа и инвазията на тези лезии.

И така, големият въпрос е „какво причинява имунната дисфункция?“ И изглежда, че е комбинация от следните фактори:

ХИПОТЕЗАТА ЗА БАКТЕРИАЛНО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ЕНДОМЕТРИОЗАТА

Жените с ендометриоза имат високо ниво на грам-отрицателни бактерии в микробиома на таза и изследователите смятат, че токсинът LPS (липополизахарид) от тези бактерии може да играе роля в развитието на болестта.

Най-вероятният източник на грам-отрицателни бактерии в таза е транслокацията от червата. С други думи, движението на бактерии или бактериални токсини от червата , което е по-вероятно, когато има свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO), причиняващ чревна пропускливост.

👉 Съвет: Връзката с IBS, SIBO и алергията към никел може да е причината диетата с ниско съдържание на FODMAP да облекчава симптомите на ендометриоза .

LPS стимулира макрофагите и други имунни клетки да освобождават възпалителни медиатори.

Има още няколко линии доказателства, че бактериите могат да бъдат двигател на ендометриоза:

Нищо от това не означава, че бактериите директно причиняват ендометриоза; само че бактериалните токсини могат да предизвикат или влошат заболяването в комбинация с други фактори.

Един възможен сценарий е следният:

  • Наличие на ендометриозни лезии.
  • ПЛЮС имунна система, която е уязвима към дисфункция поради генетични или епигенетични промени от токсини (или и двете).
  • ПЛЮС естественото нарастване на естрогена, което се случва с менструалния цикъл.
  • ПЛЮС дразнител като алергия към никел или LPS токсин.

И така, в допълнение към хирургичното отстраняване на ендометриозните лезии (което подкрепям), какви са най-добрите начини за лечение на основната имунна дисфункция, която движи ендометриозата?

ЛЕЧЕНИЕ НА ИМУННАТА ДИСФУНКЦИЯ НА ЕНДОМЕТРИОЗАТА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *